GroenLinks voor een schone en gezonde provincie

In Wijk bij Duurstede is Karin geen onbekende: “Sinds 1983 woon ik met Jan in Wijk. Onze dochters Rosa en Margriet zijn hier geboren en getogen. Nu wonen, werken en studeren ze in Amsterdam. Van 1998 tot 2002 was ik raadslid en fractievoorzitter in Wijk bij Duurstede. Het is alweer even geleden sinds ik met voorkeurstemmen gekozen werd als eerste vrouw op de lijst. De politiek kreeg me in haar greep en in 2011 werd ik gekozen voor GroenLinks in Provinciale Staten”.

De provinciale politiek heeft veel invloed op het dagelijks leven van Utrechtse inwoners. Karin: “Cultuur en recreatie, ruimtelijke ordening en wonen, openbaar vervoer en natuur, ze kennen allemaal een sociale én een duurzame kant. Een provincie waarin duurzame in plaats van fossiele energie gebruikt wordt, is steeds belangrijker. GroenLinks is dan ook blij verrast met de recente opstelling van wethouder Marchal over windmolens. Verder moeten we zorgen voor een goede balans bij het gebruik van de krappe en druk bezette ruimte. Tussen de steden en dorpen in de provincie Utrecht hebben we die ruimte hard nodig, voor natuur en recreatie, maar ook voor duurzame landbouw en energielandschappen. In gemeenten moeten we aan de slag met nieuwe energieneutrale woningen, geschikt voor jong en oud”.

Als voorzitter van de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie was Karin betrokken bij complexe projecten. Karin: “Communiceren is een hele kunst. Dat kan soms beter. Al moeten we ook het lef hebben om te zeggen dat politiek altijd een afweging van verschillende belangen is, en dat niet iedereen altijd enthousiast zal zijn. Politici moeten de moeite nemen uit te leggen hoe een besluit tot stand is gekomen”.

De provincie is ook verantwoordelijk voor goed openbaar vervoer. De busverbinding van Wijk naar Utrecht is prima, maar lijn 56 naar Driebergen, Zeist en Amersfoort kan beter. “In een nieuwe concessie (de provincie bepaalt welke maatschappij het busvervoer mag verzorgen) kunnen we daar hogere eisen aan stellen. Voor GroenLinks is het belangrijk dat het OV én de fiets een goed alternatief bieden voor de auto. Op de N229 rijd ik in de bus regelmatig de auto's voorbij. En de bussen zelf zien we graag schoner, schone lucht is wat mensen en natuur nodig hebben”.

In de provincie houdt Karin zich ook bezig met kunst & erfgoed, burgerparticipatie en alles waar zij zich mee kan bemoeien als het gaat om inwoners. “In december 2017 mocht ik Artikel 1 van de Nederlandse grondwet onthullen in het Provinciehuis.” Iedereen hoort erbij, vindt GroenLinks, en helaas zijn er groepen waarbij dat niet vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld LHBTI'ers hebben het in sommige gemeenten nog zwaar. Karin vindt dat juist ook de provincie moet staan voor een veilige woon-, werk- en leeromgeving voor álle inwoners. Uit de kast komen is anno 2019 nog altijd niet gewoon of makkelijk. Pesterijen, discriminatie en geweld komen nog steeds voor. Karin: “Ongelooflijk vind ik dat, daar maak ik me druk om. Gelijkwaardigheid, solidariteit en tolerantie zijn mijn kernwaarden”.

De lijst van GroenLinks bestaat uit enthousiaste nieuwkomers en ervaren politici die gaan werken aan een groene, slimme en gezonde toekomst. “Ik heb er nu al zin in, samen met een liefst grote nieuwe fractie. Minimaal 8 zetels, daar gaan GroenLinks en ik voor”.

Bron: Wijks Nieuws - 't Groentje - woensdag 13 maart 2019 - https://epal.bdumedia.nl/wijksnieuws/20190313/#page/1