Raadspraat: nieuwe burgemeester

Nog maar een paar weken en dan nemen we afscheid van onze burgemeester. Tegelijkertijd starten we dan de zoektocht naar een nieuwe burgervader of -moeder voor onze gemeente. We stellen een profielschets op van de persoon die we zoeken en hopen dan eind dit jaar of anders begin volgend jaar een nieuwe burgemeester te kunnen presenteren. Tot die tijd zal een waarnemer zorgen dat Wijk bij Duurstede niet zonder burgemeester zit.

Bij het zoeken naar input voor de profielschets valt me op hoe zeer het ambt van burgemeester doet denken aan 'zoeken naar het schaap met de vijf poten'. Een burgemeester vervult vele rollen: voorzitter gemeenteraad, voorzitter college, portefeuillehouder openbare orde & veiligheid en 'vertegenwoordiger van de gemeente in en buiten rechte en coördinator van bestuurlijke processen', aldus de gemeentewet. En een burgemeester dient over vele competenties te beschikken: integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig om er maar een paar te noemen. Ik dank Tjapko nog maar eens dat hij de afgelopen zes jaar deze rollen en competenties met verve heeft vervuld voor onze gemeente.

Een belangrijke tip uit de 'Handreiking burgemeesters' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is dan ook, om competenties te prioriteren en een profielschets te schrijven die vooral aangeeft wat bij de specifieke situatie van Wijk bij Duurstede past. We kunnen daarbij overigens nog even 'afkijken' bij buurgemeente Bunnik, die onlangs een nieuwe burgemeester koos en buurgemeente Houten, die in juni een nieuwe burgemeester hoopt te presenteren.

En last but not least willen we u natuurlijk vragen mee te helpen bij het zoeken naar een nieuwe burgemeester voor onze gemeente. Binnenkort zullen we u vragen wat u belangrijk vindt in een burgemeester en wat u vindt passen bij onze gemeente. Denkt u met ons mee?

Rob Willems

GroenLinks Wijk bij Duurstede

Bron: https://wijksnieuws.nl/column/nieuwe-burgemeester-588624?fbclid=IwAR1-Pt...